Oor skrywers en boeke

Die geboorte van ‘n boek is ‘n lang en soms pynlike proses – vanaf die eerste roeringe van die nuwe boek in die gedagtes begin posvat wanneer die een waaraan jy werk sy einde nader. Dan moet jy die nuwe idee eers eenkant sit, maar wonderlik soos ons skeppingsdrang is, verdwyn die idee nie; hy word net vir ‘n rukkie iewers gebêre en al die tyd groei hy; ontkiem hy daar in die wegsteekplek tot hy ‘n mooi sterk plantjie is as jy eindelik na hom toe terugkeer.

Dan die deurwerk en weer werk en weer en weer terugkeer na die boek wat jy nou net klaar geskryf het om seker te maak alles is soos dit moet wees. Jy laat hom rus vir ‘n dag of drie, ‘n week of meer en gaan lees hom weer, maak reg, verander, en dan is hy eindelik gereed om na die redakteur te gaan vir finale afronding. Intussen word die buiteblad ontwerp, met die drukkers geskakel en op ‘n dag hou jy hom in jou hande vas – en jy is verwonderd oor hy so mooi is.

Jy maak die eerste bladsye oop om te kyk en die reuk van die papier is in jou neus. En as jy jou kom kry begin jy hom lees asof jy die storie nog nooit gelees het nie. En dis heerlik, want jy raak weer verlief, huil van vooraf, lag van vooraf en jy skud jou kop in ongeloof en teleurstelling oor die drukkersduiwel tog sy skelm vingers in jou werk gesteek het. Maar die boek is mooi en heerlik om te lees en jy vergewe gou.

Natuurlik het Lorelei op Kalahari.com in e-formaat verskyn maar sonder sy pragtige baadjie! Dit sal hulle regstel, belowe hulle plegtig. Ek hoop om die boek self ook daar te sien binne die volgende week of twee, so hou maar dop vir nuus. Ek het die skakel vir die e-boek onder die Nuwe Boeke aangebring. Gaan kryk gerus.

Intussen het boek nommer drie ‘n jong boompie geword:  Maandanser wag om haar betowerende verskyning te maak. Maar die pad tot ook sy eendag in my hande lê, is nog steil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s