Die liefde vir die goeie

canstockphoto7032152

Ek vind myself soms ver verwyderd van die werklikheid as die musiek my saam vat met die styging en daling, die fluistering, die huppeling van die note. Musiek kan smeek, huil, jubel, fluister, afhangend van die komponis se bedoeling en die musikale kunstenaar se vertolking. Hoe heerlik om net soms my oë toe te maak en die lieflikheid oor my te laat spoel. Mens luister met die hart en dan praat die stem van skoonheid so sag, maar so duidelik.

Ek kan nie sonder goeie musiek leef nie – die drama en betowering van opera, die goddelike vertolking van die kunstenaars,  en dan ook klasieke musiek. Luister nou net na die Warsaw Concerto van Adinsell- ongelooflike klavierspel en orkeswerk waaraan ek my net oorgee. Dan is daar die lieflike klavierconcerto’s van Chopin, die Clair de Lune van Debussy, Beethoven se vyfde klavierkonsert en vele meer. Sit vir Daniel Barenboim voor die klavier, dan het jy betowering. Luister net na die eerste gedeelte van Bruch se vioolkonsert – goddelike musiek. Niks, maar niks kan jou so oplig en wegneem van die alledaagsheid nie, niks sluit vir jou die hemelse so oop nie.

Sit nou hierby heerlike kos – gee vir my ‘n ciabatta brood met olyfolie, mozzarella kaas, avokadopere, kersietamaties, vars basiliekruid en goeie rooi wyn daarby, dan kan die wêreld maar by my verbygaan…

En moenie die goeie geselskap vergeet nie – my liewe vriendin met wie ek oor poësie, filosofie, en so meer kan gesels, met wie ek my liefde vir die opera deel en ook dit wat met die hart praat, en die wyses om my tafel wat slimmigheid verkoop om ons te laat skaterlag, of ons te laat nadink of onthou…

Bring nou ook die blomme – bakke vol rose. Die wit iceberg rose in my tuin wat my huis so vol  blomme maak. Die skoonheid daarvan laat my soms verstom staan en verwonderd…

En dan die boeke – sonder boeke kan ek nie, glad nie. Wat sou ek sonder Goethe, Kafka, Mark Twain, Tolstoi, Jane Austen, al die Engelse classics en ons eie skrywers en digters wees?

Dis vir my nodig – hiersonder kan ek nie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s