Die liefdes en leeslus van die 2014 vrou

 

Loving couple canstockphoto7371359

Toe ek so veertien-vyftien jaar oud was, ontdek ek vir Tryna du Toit, en Groen Koring vang my onkant. Ek is vir ewig verander deur hierdie boek oor die ongetroude, swanger Debbie wat Leon se kind dra. O, die skok daarvan, die skande daarvan, maar die mooi van die boek en die pragtige storie dryf enige vooroordeel uit hierdie jong meisie se gedagtes. Net die jammerte bly oor, en die soeke na nog boeke, nog soortgelyke liefdesverhale. Ek ontdek die liefdesromans van Susanna M Lingua, MER, Sara Dupisani, Ettie Bierman, en nog baie ander skrywers soos hulle, ek lees die pragtige boek Bloureën, waarvan ek die skrywer se naam nie kan onthou nie, en ek huil die hele nag om.

Ek ontdek vir Elmar Steyn met sy ou Kaapse verhale en sy Franse adellikes, en sou ek aanhou opnoem, sal die name van die skrywers en boeke bladsye vol beslaan.

Sonder uitsondering is die heldinne vroulik, godsdienstig, getroue eggenote en mammas, of jong onskuldige meisies wat verlief raak op ʼn onaanvaarbare man, wat nie goed genoeg is nie, of te wild is, of met haar mors. Sy bly egter sterk, sonder uitsondering sag en vroulik, en sy bly tuis om haar smart te oorkom.

Sommige, maar min van die karakters in die verhale, is ʼn paar wilde meisiekinders, dis nou die gewilliges wat die seuns agter die skool ontmoet, rook in die skool se kleedkamers, en vroeg skool verlaat as hulle swanger raak, maar die res is stroop, soos die sosiale verwagtinge vir ʼn goeie boek bepaal.

Die liefde en die romanse blom wit, en ek lees alles waarop ek my hande kan lê, Afrikaans en Engels. Ek lees honderde Mills & Boon boeke en die heldinne is vroulik, verleidelik en meer liberaal as ons Afrikaanse heldinne, maar dit bly ʼn opwindende ervaring, en ek verwonder my oor die Engelse so anders is…

Saam met ons, nou jong vroue en meisies, groei en verander ons liefdesverhale en ons heldinne om aan te pas by die sosiale opset van ons tyd. Ons heldinne is steeds kuis en tuis, en maak kinders groot, drink tee by die kerk, en sorg dat almal by die huis is as pa van die werk af kom. Ons heldinne trou om te hou, en van los en vas is daar nie sprake nie. Ons heldinne gaan kerk toe, werk toe, skool toe en huis toe.

Later jare kry ons die geleentheid om universiteit of onderwyskollege toe te gaan, en raak verlief en trou steeds, begin met gesinne, laat vaar ons werk en beroep, en hou huis. En ons lees liefdesromans tussen kinders grootmaak en huishou, ons ontsnap vir ʼn paar ure en ons word die pragtige heldin, en beleef die ontknoping van die romanse tussen haar en die aantreklike, sterk held wat haar red van een of ander krisis.

Die kern van ons liefdesromans van vroeër jare is steeds dieselfde in 2014, maar saam met sosiale en politieke verandering, word ons heldinne weereens vroue van ons tyd. Ons is werkende of professionele beroepsvroue, onafhanklik, modern, besit ons eie huise en bestuur ons eie besighede, is tegnologies bedrewe, ry vinnige motors, neem ons eie besluite, en deel ons lewens en ons lywe met die persoon van ons keuse, sonder om aan ons te laat voorskryf of skuldig te voel. Ons is eggenote, minnaresse, mammas, oumas, susters, dogters, vriendinne. Ons gee om vir mekaar, en ons lag en huil steeds saam met mekaar. En ons het lief, en bemin hartstogtelik met oorgawe en vrymoedigheid.

Ons bly steeds romantiese wesens, liefdesdromers, en ons lees steeds die liefdesromans van ons tyd, ons meisies en vroue se stories, in ons mooi taal.

Dis waarom ek skryf. Om ons stories in Afrikaans te vertel; die stories van ons moderne vroue se lewens en liefdes, van ons drome oor wat kan wees. Ek vertel die verhale van ons smart en vreugde, en die soms onsinnige, lagwekkende goed wat met ons as vroue gebeur.

En ek saai ʼn saadjie van hoop, maak vir ʼn tydjie ʼn venster oop vir ’n blik op die hart en lewe van ons vroue, sodat ons weet ons is nie alleen nie.

En die liefde bly deur al die jare dieselfde, net soos die hart van ʼn vrou.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s