Dis in die klein dingetjies

Blom met doudruppel 10347726_1585513098335224_1013801709968826731_n

Soms is dit nodig om jou dag anders te begin, om die roetine van al die vorige dae, weke en maande bietjie af te skud. Dit werk vir my, want soos my dag in roetine verval, so verval my liggaam en gees met niks wat vernuwe of verlig nie. Daarom het ek vanoggend saam met my eerste koppie koffie my geliefde digbundel uit die kas gehaal en my verlustig in die wysheid, die vreugde en hartseer van digters van alle tye. So wissel die verwondering van Tragore oor die tydloosheid van die liefde die ontsettende vervreemding van Pessaro in The Tobaco Shop af. Dan kom Em Claire met haar boodskap van hoop in die mooi gedig “Don’t regret all these moments that have brought you here,” en vind ek saam met Jannis Ritsos vreugde in die dag wat voorlê. Ek is verkwik deur skoonheid in die gedigte van nog ander digters soos Pablo Neruda en Omar Khayyam, en ek krimp saam ineen oor die pyn van die kort stuk oor die perspektief oor elkeen se Tuin van Eden uit Marvin’s Room: “Perhaps everybody has a garden of Eden, I don’t know, but they have scarcely seen their garden before they see the flaming sword …”

Dan kom Breyten Breytenbach se gedig “vir Oun” en ek is terug by my ma in haar tuin en haar woorde van blomme. My gees lig en ek word verfris deur die lieflike reën en die wil om voluit te lewe.

Die vreugde is in die klein dingetjies wat ons so maklik miskyk. Lees wat sê Knut Hansen hieroor in Die Klein Vreugde: “Dit kan reën en die wind kan waai – dis nie die dinge wat tel nie. Dikwels op ‘n reëndag kan ‘n klein vreugdetjie so van ‘n mens besit neem dat jy jou in ‘n wêreld van jou eie terugtrek. ‘n Mens staan voor jou en kyk en jy lag saggies, terwyl jy af en toe omkyk. Waaraan dink jy nou? ‘n Helder ruit in ‘n venster, ‘n straal sonlig op die ruit, ‘n uitsig op ‘n klein stroompie en miskien ‘n stukkie blou lug daarbo. Dit hoef nie meer te wees nie.”

Vir my is dit genoeg.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s